martes, 19 de febrero de 2008

BOLONYA I LES CONDICIONS DE TREBALL A LA UNIVERSITAT


La reforma de la universitat envers l’Espai Europeu d’Educació Superior és un salt qualitatiu en el model d’universitat pública a tots els nivells també pels treballadors, siguin docents, investigadors o d’administració i serveis.
Actualment la política de personal de la UAB és el model a seguir per totes les universitats públiques: l’abaratiment dels costos de personal per totes les vies possibles i per sobre de la qualitat i preu dels serveis que desenvolupen, i per sobre de la qualitat de la docència i la investigació i per descomptat, per sobre dels drets dels treballadors: conciliació vida personal i laboral, estabilitat, salut emocional, psíquica, …
Aquest abaratiment dels costos de personal rau en la MANCA DE FINANÇAMENT PÚBLIC. Tanmateix, la pròpia aplicació de la LOU i de la LUC preveu aquesta congelació del finançament públic: el condiciona a estàndards de qualitat competitiva i promou obertament que aquest buit sigui “compensat” pel finançament privat: Banc Santander, Caixa Catalunya, … i la butxaca dels estudiants (cada cop més endeutats).
La manca de finançament i la precarització de les condicions laborals no és una questió conjuntural sinó estructural i profundament lligada a aquest nou paradigma dels serveis públics sigui l’ensenyament superior, sigui la sanitat, els transports públics i fins i tot l’ensenyament mitjà. La Universitat no és menys que qualsevol altre sector susceptible d’obrir mercat.
COM?
1.- Extensió de figures “paralaborals” : becaris a tot arreu: tasques docents, tasques del PAS. Beques de Col·laboració, Convenis Universitat- Empresa (PCUE), becaris de suport a la recerca, increment càrrega docent becaris predoctorals, …
b) Foment del treball gratuït o no reconegut com a treball dels estudiants (pràctiques en empreses, pràcticum professional, …)
c) Foment del frau : Hores extres sense reconeixement i contractes que no reflecteixen la jornada laboral real..; Contractes que no compleixen els criteris pels quals estan creats (falsos associats)
d) Eliminació de figures laborals decents (p.e. ajudants segons la LOU reformada)
e) Increment de tasques sense reconeixement de la categoria laboral (i per tant, sense increment de salari): serveis informàtics (SID’s), càrrecs de gestió, ...
f) Foment del clientelisme i de la competència salvatge entre el professorat: increment de l’autoexplotació per assolir els criteris d’acreditació.

L’Equip de Govern de la UAB té una responsabilitat directa i flagrant en la degradació de les condicions laborals dels seus treballadors i estudiants per l’acció de Gerència i per l’aplicació a qualsevol cost (social i humà) d’una reforma que és el suïcidi de l’ensenyament superior. La UAB és un alumne model en l’aplicació de les directrius de fons que es deriven del model Bolonya. Si est treballador/a i si ets estudiant, la teva reforma de la universitat no és Bolonya.
PER LA PARALITZACIÓ DEL PROCÉS DE BOLONYA!
DEROGACIÓ DEL REIAL DECRET, DE LA LOU I DE LA LUC, JA!
DECLAREM LA UAB INSUBMISA A L’EEES!

COMITÈ DE VAGA DE LA UAB
http://www.comitevagauab.blogspot.com

No hay comentarios: