domingo, 24 de febrero de 2008

LES EMPRESES DIRIGEIXEN LA UNIVERSITAT (octaveta)

La LOU i la LUC, seguint les directrius del Procés de Bolonya, pretenen acabar amb l’autonomia universitària i la llibertat de càtedra, introduint a representants polítics i empresarials en els organismes de direcció de la universitat, tant en els de caràcter intern (Consell Social i Consell de Govern), com en els externs (ANECA i AQU)

CONSELL SOCIAL
· Segons la LOU el Consell Social és “l’òrgan de participació de la societat a la universitat” i està integrat per “personalitats de la vida cultural, professional, econòmica, laboral i social, que no podran ser membres de la pròpia comunitat universitària”. Quan la LOU es refereix a la “societat”, en realitat vol dir “sectors empresarials i polítics”, així les empreses entren directament als òrgans de direcció de les universitats, tant per dirigir les pràctiques i els plans d’estudi i investigació (amb l’apropiació dels resultats i de les patents), com per lucrar-se dels estudiants (mitjançant les taxes i les matrícules, l’externalització de serveis i l’entrada en els campus).
· Segons la LUC, el Consell Social consta de quinze membres, sis provinents del Consell de Govern i nou escollits de la següent manera: dos pel Parlament de Catalunya, tres pel Govern de la Generalitat, un per l’Ajuntament, un pel món empresarial, un pel món laboral i un antic alumne.

ANECA I AQU
· Un dels elements clau que incorpora la LOU, així com la LUC, és la creació d’agències de qualitat i avaluació: l’Agència Nacional per l’Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA-estatal) i l’Agència per la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU). Es tracta d’organismes externs a la comunitat universitària, que estan formats per empreses i que desenvolupen un paper determinant ja que són els responsables de l’avaluació tan de les universitats i de les titulacions, com del personal docent i investigador.
· Aquestes agències establiran rànquings d’universitats i de titulacions seguint criteris neoliberals amb l’objectiu d’orientar tant la inversió empresarial com a l’escassa subvenció pública cap a les que vagin quedant millor situades. Així, hi haurà universitats de primera i de segona classe competint contínuament per ser més rendibles i aconseguir finançament. Això portarà també un gran increment de la competitivitat entre universitats i una important degradació de la qualitat de l’ensenyament i de la investigació, que passarà a estar regida per criteris de rendibilitat econòmica.


FORA EMPRESES DE LA UNIVERSITAT!
PER LA PARALITZACIÓ DEL PROCÉS DE BOLONYA
DEROGACIÓ DEL REIAL DECRET, DE LA LOU I DE LA LUC!

PER LA INSUBMISSIÓ DE LA UAB DAVANT L’EEES!

COMITÈ DE VAGA DE LA UAB http://www.comitevagauab.blogspot.com

No hay comentarios: