domingo, 24 de febrero de 2008

LES EMPRESES DIRIGEIXEN LA UNIVERSITAT


Quan Aznar va aprovar la LOU, Zapatero la va denunciar davant el Tribunal Constitucional per violar l'article 27 de la Constitució Espanyola (que estableix l'autonomia de les Universitats) ja que la LOU permet l'entrada d'organismes polítics i empresarials en les adreces de les universitàries (Consell Social i Consell de Govern). El PSOE es va comprometre també a convertir a la ANECA en una agència pública, ja que aquest organisme decisiu en el nou model d'ensenyament superior, és aliè a la comunitat universitària i està integrat per empreses. No obstant això, el govern Zapatero, lluny de complir les promeses que va fer quan estava en l'oposició, ha mantingut tot el projecte original de mercantilització, atemptant així contra la llibertat de càtedra i incomplint la seva pròpia constitució. Però, quins són els mecanismes d'entrada de les empreses en els organismes d'adreça de la universitat i quin paper juguen?


CONSELL DE GOVERN (LOU Art15)
Què és? “El Consell de Govern és l'òrgan de govern de la Universitat”
Quin és la seva funció? “Estableix les línies estratègiques i programàtiques de la Universitat, així com les directrius i procediments per a la seva aplicació, en els àmbits d'organització dels ensenyaments, investigació, recursos humans i econòmics i elaboració dels pressupostos”
Qui ho integra? “El Consell de Govern estarà constituït pel rector, que ho presidirà, el Secretari General i el Gerent, i per un màxim de 50 membres. (…) fins a un màxim de tres membres del Consell Social, no pertanyents a la pròpia comunitat universitària”

CONSELL SOCIAL (LOU Art14)
Què és? “El Consell Social és l'òrgan de participació de la SOCIETAT en la universitat, i ha d'exercir com element d'interrelació entre la SOCIETAT i la universitat”
Quin és la seva funció? “Correspon al Consell Social la supervisió de les activitats de caràcter econòmic de la universitat i del rendiment dels seus serveis i promoure la col·laboració de la SOCIETAT en el finançament de la universitat”
Qui ho integra? “personalitats de la vida cultural, professional, econòmica, laboral i social, que no podran ser membres de la pròpia comunitat universitària. Seran, no obstant això, membres del Consell Social, el Rector, el Secretari General i el Gerent, així com un professor, un estudiant i un representant del personal d'administració i serveis, triats pel consell de Govern d'entre els seus membres. El President del Consell Social serà nomenat per la Comunitat Autònoma”
Qui tria els seus membres? Segons la LUC (Art82), consta de quinze membres, sis provinents del Consell de Govern i nou triats de la següent forma: dues pel Parlament de Catalunya, tres pel Govern de la Generalitat, un per l'Ajuntament, un pel món empresarial, un pel món laboral i un antic alumne (com ocorre amb la directora de la Fundació Forum Universal de les Cultures que va estudiar en la UAB i ara forma part del Consell Social com ex-alumna)
QUAN LA LOU ES REFEREIX A LA “SOCIETAT”, EN REALITAT VOL DIR “SECTORS EMPRESARIALS I POLÍTICS”. El Consell Social i el Consell de Govern representen la principal via d'accés de les empreses a l'àmbit universitari, tant per a dirigir les pràctiques i els plans d'estudi i d'investigació (amb apropiació de resultats i patents inclosa), com per a lucrar-se a costa dels estudiants (mitjançant les taxes i matrícules, la externalització de serveis i l'entrada en els campus). Així podem veure com en el propi Consell Social de la UAB es troben representats organisme del govern com PSC i ERC, i grans empreses com ara Novartis, La Caixa o Telefònica.

ANECA I AQU
Un dels elements clau que incorpora la LOU, així com la LUC, per a la implantació de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) és la creació d'agències de qualitat i avaluació: l'Agència Nacional per a l'Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA-estatal) i la Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU)
Tant la ANECA com la AQU són organismes externs a la comunitat universitària, que estan constituïts per empreses i que ocupen un paper determinant, ja que són les responsables de l'avaluació tant de les universitats i de les titulacions, com del personal docent i investigador (segons estableixen tant la LOU i la LUC com el Reial decret sobre l'ordenació dels ensenyaments universitaris)
Aquestes agències elaboren els Llibres Blancs on s'especifiquen les característiques que han de complir les titulacions de Grau, Màster i Doctorat perquè aconseguisquen la seva acreditació. Tot açò, és clar, en funció dels interessos mercantilistes de les grans empreses i de les necessitats d'un mercat de treball flexible i precari
Aquestes agències establiran rànquings d'universitats i de titulacions seguint criteris neoliberals, amb l'objectiu d'orientar tant a la inversió empresarial com a l'escassa subvenció pública cap a les quals vagen quedant millor situades. Així hauran universitats de primera i de segona classe, competint contínuament per ser més rendibles i aconseguir finançament. Això portarà amb si un gran increment de la competitivitat entre universitats i una important degradació de la qualitat de l'ensenyament i la investigació, que passarà a estar regida per criteris de rendibilitat econòmica (provocant fins i tot la desaparició d'universitats i d'un gran nombre de titulacions com les Humanitats)

FORA EMPRESES DE LA UNIVERSITAT!
PER LA PARALITZACIÓ DEL PROCÉS DE BOLONYA!
DEROGACIÓ DEL REIAL DECRET, DE LA LOU I DE LA
LUC!
PER LA INSUBMISSIÓ DE LA UAB DAVANT L’
EEES!

LUC: http://www10.gencat.net/dursi/ca/un/luc_home.htm
LOU d'Aznar: http://www.mec.es/mecd/atencion/educacion/hojas/E_SistemaEduc/e-1-2.htm
Reforma de la LOU de Zapatero: http://www.mec.es/mecd/gabipren/documentos/ProyectoLOU.pdf
Llibres Blancs de les diferents titulacions: http://www.aneca.es/activin/activin_conver_LLBB.asp
Reial decret: http://www.mec.es/mecd/gabipren/documentos/files/2007-rd-ensenanzas-consejo-estadoo.pdf
COMITÈ DE VAGA DE LA UAB http://www.comitevagauab.blogspot.com

No hay comentarios: